Рецепти
Мини переци Ана Ѓорова

Вкусни и лесни грицки за гостите или за со омилената серија

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Јајце(3 )

Млеко(250 Милилитри)

Маргарин(250 Грама)

Сусам(100 Грама)

Квасец(1 свеж )

Масло(50 Милилитри)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот изронете го и додајте го во тенџере со млако млеко. Мешајте го со жица да се растопи.
  2. Жолчките од јајца измешајте ги со брашното, солта и сечканиот омекнат маргарин.
  3. Додајте ги млекото со растопениот квасец и маслото, па замесете тесто и оставете го да стасува 30-тина минути.
  4. Потоа од тестото расукајте кора на набрашнета работна површина со дебелина од 7-8 мм.
  5. Со калап од кората вадете ги переците и редете ги во плех обложен со хартија за печење.
  6. Ако немате калапчиња, тогаш откинете мал дел од тестото, свиткајте го како долг ролат и рачно формирајте перечиња.
  7. Белките изматете ги со виљушка, премачкајте ги переците и наросете ги со сусам или со крупна сол.
  8. Печете ги во рерна на 180 степени околу 15 минути или додека добијат убава румена боја.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: