Рецепти
Мостарска алва Ана Ристеска

Со овој десерт ви предлагаме да се напиете суво бело вино.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(200 Милилитри)

Брашно(200 Грама)

Вода(200 Милилитри)

Шеќер(200 Грама)

Лимон(1 )

Мелени ореви(150 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Во тенџере на оган ги ставаме водата, шеќерот и ванилинот шеќер и промешуваме со лажица. Половина лимон цедиме во цедалка.
  2. Лимоновиот сок го додаваме во тенџерето и вариме додека шербетот не ја добие потребната густина.
  3. Во друго тенџере на оган ги ставаме маслото и брашното. Мешаме со лажица додека брашното не се испржи и не добие златно-жолта боја. Го налеваме врелиот шербет и непрекинато мешаме со лажицата.
  4. Додаваме 50 5 мелени ореви и откако смесата ќе почне да се одделува от тенџерето го тргаме тенџерето од оган.
  5. Оставаме смесата малку да се олади и формираме бомбици. Ги свалкуваме во преостанатите мелени ореви и ги ставаме во хартиени корпички.
Шери бомбици
Локум бомбици
Овесни барови со смокви
Макало од кисело млеко
Смути од грозје
Сок од јаболко
Десерт кус-кус
Печурки во крцкаво тесто
Полнет леб
Торта со суво овошје и костени
Сутлијаш со банана
Бомбици со слатко од смокви
Чоколадни тартуфи
Медитеранска паста салата
Крем салата со сирење и шампињони
Школки во вински сос
Домашно кисело млеко
Кокосови бомбици со портокал
Зебра торта (посно)
Бисквит торта со киви и банани
Смути со смокви
Полнети печурки со лук и магдонос
Мостарска алва
Браунис со банани
Колачиња со ѓумбир и чоколадо
Бела салата
Намаз од кромид
Палачинки со туна
Намаз од пире и ореви
Домашен пудинг од вишни и капини

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: