Рецепти
Печени фалафел ќофтиња со сос Ана Ѓорова

Поздрава варијанта на ќофтиња од наут кои се многу вкусни и одлично зачинети со додаток на сос од јогурт што ги прави посочни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Наут(125 Грама)

Кромид(1/2 Главица)

Лук(1 Чешне)

Брашно(2 Супени лажици)

Прашок за печиво(1/4 )

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Свеж магдонос(2 лажици исечкан )

Ким(мелен 1 лажица )

Буковец(1/4 Супена лажица)

Куркума(1/2 Супена лажица)

Сол

Бибер

Таан од сусам(2 Супени лажици)

Јогурт(2 Супени лажици)

Лимон(1/2 )

Лук во прав

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Наутот оставете го да отстои во ладна вода, најдобро преку ноќ.
  2. Утредента варете го во тенџере со вода на оган 40 минути.
  3. Откако ќе се излади, наутот се блендира со сечканиот лук и кромидот.
  4. Потоа во блендерот се додаваат останатите состојки (освен јогуртот, таанот, лук во прав и 1/2 лимон од кои се прави сосот) и се блендира додека се добие компактна смеса.
  5. Се прават топчиња со големина на орев, па се ставаат во подмачкано тавче за мафини. Се премачкуваат со масло.
  6. Фалафел ќофтињата се печат 25 минути во рерна на 200 степени. Потребно е еднаш да се свртата во текот на печењето.
  7. Во друг сад измешајте 2 лажици јогурт, 2 лажици таан, сок од 1/2 лимон, сол, бибер и лук во прав по вкус. Со сосот послужете ги печените ќофтиња.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: