Рецепти
Пекарски земички Ана Ѓорова

Вкусно домашно печиво што може да го комбинирате со разни јадења

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1 свеж )

Млеко во прав(5 Супени лажици)

Вода(300 Милилитри)

Маргарин(120 Грама)

Јајце(1 )

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Во тенџере на оган ставете ги водата и млекото во прав и мешајте со жива.
  2. Откако содржината ќе стане млака, тргнете го тенџерето од оган и додајте ги маргаринот и квасецот, па мешајте со жица да се растопат.
  3. Една лажица брашно оставете во чинија настрана, а преостанатото брашнот додајте го во тенџерето заедно со 5 лажици масло и малку сол. Мешајте со лажица да се соединат состојките.
  4. Продолжете да го месите тестото со рака, покријте го садот со кујнска крпа и оставете го тестото да стасува 15-тина минути.
  5. Потоа размесете го на работна површина и исечете 12 еднакви дела кои ќе ги формирате во топчиња.
  6. Топчињата тесто редете ги во тава обложена со хартија за печење.
  7. Премачкајте ги со мешавина од матено јајце со 1 лажица брашно и 1 лажица вода и оставете ги да стасуваат уште 30 минути.
  8. Потоа печете ги 30 минути во рерна на 200 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: