Рецепти
Пилешка пепиторија Ана Ѓорова

Шпански специјалитет од пиле во сос од бадеми и жолчки од јајце

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1.6 Килограм)

Кромид(2 Главици)

Морков(1 )

Јајце(2 варени )

Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)

Леб(2 парчиња потпечен )

Шафран

Бадеми(15 потпечени )

Бело вино(250 Милилитри)

Пилешка супа(250 Милилитри)

Маслиново масло(100 Милилитри)

Ловоров лист(1 )

Магдонос

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Пилето исечете го на средни парчиња, отстранете му ја кожата (освен на крилцата), па зачинете го со сол и бибер.
  2. Во голема тава со масло на оган пропржете ги парчињата пилешко додека добијат убава златнокафена боја. Тргнете го во сад настрана.
  3. Кромидот и морковот исечкајте ги, а чешнињата лук излупете ги и згмечете ги. Ставете ги во истата тава каде што го пржевте пилешкото и пржете ги 10-15 минути додека омекнат.
  4. Во меѓувреме сварете ги јајцата, одделете ги само жолчките. Потпечете ги бадемите во мала тава, потоа и парчињата леб.
  5. Во аван истолчете ги бадемите заедно со лебот, варените жолчки и шафранот.
  6. Потоа во тавата со зеленчуците додајте ги пилешкото и сосот од бадеми. Додајте го белото вино и гответе додека течноста испари, околу 3-4 минути.
  7. Потоа додајте ја пилешката супа и ловоровиот лист, па гответе околу 35-40 минути или додека месото омекне.
  8. Сервирајте го јадењето во чинија прелиено со сосот и со сечкан магдонос.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: