Рецепти
Пилешки крилца со сусам Ана Ѓорова

Пилешкото месо со соја сос е хит во азиската кујна, а овој рецепт за крцкави крилца ќе ве остави без здив

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешки крилца(12 )

Сусам(2 Супени лажици)

Млад кромид(3 )

Пченкарно брашно(3 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Горчлив ликер(или вињак 2 лажици )

Соја сос(2 Супени лажици)

Шеќер(1 Супена лажица)

Коцка за супа-пилешка(1 )

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Половина од исечканиот лук измешајте го со вињакот, соја сосот, шеќеротсол, бибер и црвениот пипер.
  2. Крилцата исечете ги на половина и оставете ги во садот со маринадата да отстојат преку ноќ во фрижидер.
  3. Утредента во тенџере со зовриена вода на оган ставете ја коцката супа да се вари.
  4. Во друга тава на оган (без масло) потпечете го сусамот.
  5. Садот од крилцата извадете го од фрижидер.
  6. Додајте 2 лажици масло и пченкарното брашно и промешајте. Пржете ги крилцата на загреано масло во вок тава на оган. Откако ќе поруменат, извадете ги од тавата.
  7. Во вок тавата на оган ставете го преостанатиот лук да се запржи заедно со сечкан млад кромид.
  8. Откако ќе омекнат, вратете ги крилцата и налејте 250 мл супа од коцка.
  9. Откако сосот ќе ја добие потребната густина, тргнете ја тавата од оган.
  10. Послужете ги крилцата во сосот со уште сечкан млад кромид.
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин
Топчиња од зеленчук
Палачинки од сладок компир

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: