Рецепти
Пита масленица Ана Ѓорова

Послужете ја со кисело млеко или јогурт за предјадење или појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(2 Супени лажици)

Вода(400 мл млака )

Маргарин(1 )

Сирење(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Замесете тесто од брашното, квасецот, солта, водата (млака) и малку масло.
  2. Кога убаво ќе стаса, формирајте топчиња.
  3. Секое топче расукајте го со големина на чинија, изрендајте маргарин врз секоја кора, потоа и сирење, па оставете ги едно врз друго преклопени да одморат 10-тина минути.
  4. Со големо сукало развлечете ги корите и направете голема кора колку тавата за печење.
  5. Тавата за печење премачкајте ја со маргарин, внимателно ставете ја кората и исечете ја на коцки.
  6. Попрскајте ја со масло и печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути.
  7. Пред самиот крај на печењето, масленицата прелијте ја со неколку лажички врела вода, па повторно вратете ја во рерната.
  8. Извадете ја кога ќе се испече и покријте ја со фолија да омекне.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: