Рецепти
Пита со блитва и со коприва Ана Ѓорова

Вегетаријански рецепт што може да го подготвите за предјадење или појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Блитвата и копривата се чистат, се мијат и кратко се обаруваат во солена вода. Потоа се цедат, се преливаат со млаз студена вода, повторно се цедат од водата и се сечкаат ситно.
  2. Во сад се ставаат свежото сирење, блитвата, копривата и јајцата и се промешува.
  3. Во садот се додава маслото и потоа брашната измешани со прашокот за печиво.
  4. Во смесата се додаваат павлаката, ситно сечканиот лук и свежите зачински билки (босилек, магдонос, мајчина душичка, рузмарин).
  5. Се зачинува со сол, бибер, вегета и мускатно оревче, се става во обложена тепсија и се пече 40 минути во рерна загреана на 200 степени.
  6. Печената пита се остава неколку минути во тепсијата, па се вади хартијата за печење и се сече на парчиња.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: