Рецепти
Пита со гриз и вишни Ана Ристеска

Лесна и вкусна пита со вишни што оди одлично со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(5 Децилитри)

Гриз(150 Грама)

Шеќер(300 Грама)

Готови кори(600 Грама)

Масло(2 Децилитри)

Вишни(300-400 Грама)

Јајце(1 )

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од  60 минути

  1. Млекото се вари со гризот и 250 грама шеќер.
  2. Кога ќе се згусти се остава да се олади, а потоа се додава јајце и лесно се промешува.
  3. Се редат по три кори, и секоја се попрскува со масло.
  4. Врз третата кора со лажица се распоредува гризот и се редат исцедени вишни.
  5. Се посипува со малку шеќер и се прави ролна.
  6. Постапката се повторува со останатиот материјал.
  7. Питата се пече во подмачкан плех околу 25 минути на температура од 200 степени, да поцрвени.
  8. Се сечат парчиња и се посипуваат со ванилин шеќер.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: