Рецепти
Пита со коприва и праз Ана Ѓорова

Домашна пита со вкусен фил за одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(250 мл млака )

Масло(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Коприва(100 Грама)

Праз(150 Грама)

Компир(100 Грама)

Кравјо сирење(200 Грама)

Масло(100 Грама)

Жолчка од јајце(1 )

Сув босилек

Сусам

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Од брашното, 250 мл млака вода, 2 лажици масло и 1 лажичка сол се замесува тесто. Се остава да отстои 30 минути.
  2. Тестото се дели на два дела.
  3. Копривата и празот се сечкаат, компирот се ренда, сирењето се дроби. Потоа се мешаат со останатите состојки и се прави филот.
  4. Се расукува една кора, се попрскува со масло и се нанесува половина од филот. Се витка ролна и се става во подмачкано тркалезно тавче.
  5. Постапката се повторува и со втортата кора.
  6. Питата се пече на 200 степени околу 30 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: