Рецепти
Пита со маслинки и печурки Ана Ѓорова

Одлична комбинација!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(250 Грама)

Црни маслинки(200 Грама)

Свежи шампињони(400 Грама)

Кромид(1 Главица)

Јајце(4 )

Крем сирење(100 Грама)

Лебни трошки(2 Супени лажици)

Кисела павлака(200 Милилитри)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кромидот испржете го на загреано масло во тава на оган.
  2. Откако кромидот ќе омекне, додајте ги сечканите печурки и зачинете со сол и бибер.
  3. Додајте ги и сечканите маслинки без семки.
  4. Во друг сад искршете ги јајцата, додајте го крем сирењето и павлаката. Зачинете со сол и бибер и мешајте ја смесата со жица да се соедини.
  5. Додајте ја смесата од тавата во смесата со јајца и добро соединете го филот.
  6. На набрашнета површина со сукало развлечете кора од лиснатото тесто и ставете ја во тркалезен намастен и набрашнет калап за печење.
  7. Наросете ја кората со лебните трошки и нанесете го филот.
  8. Краевите на кората свиткајте ги кон внатрешноста на калапот формирајќи витка.
  9. Печете ја питата во рерна на 180 степени, околу 30 минути или додека да добие убава румена боја.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: