Рецепти
Пица со тиквички Ана Ристеска

Италијански рецепт за вкусни богати пици со тиквички

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(250 Милилитри)

Масло(1/2 Чаша)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супени лажици)

Квасец(1 коцка )

Оцет(1 Супена лажица)

Јајце(1 )

Тиквичка(2 )

Сирење(200 Грама)

Кашкавал(200 Грама)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Лук(2 Чешниња)

Кисела павлака(250 Милилитри)

Рендан пармезан(50 Грама)

Доматен сос(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 130 минути

  1. Со брашното, млака вода, масло, сол, шеќер, квасец, оцет и јајце замесуваме меско тесто и оставаме да нарасне 45 минути. Потоа го размесуваме тестото на 2 или 3 колачиња, во зависност од големината на пиците што сакаме да ги направиме. Повторно оставаме да нараснат околу 30 минути.
  2. Сирењето го рендаме и го мешаме со киселата павлака и додаваме ситно исечкан лук. Тиквичката ја сечеме на кругови и ја посолуваме. Оставаме да стои со солта за да пушти вода.
  3. Од секое колаче растечнуваме по една пица и ја ставаме во тепсија. Тестото го премачкуваме прво со доматен сос и со исечкан свеж босилек, а врз негп ставаме од филот со сирење.
  4. Врз филот рендаме кашкавал, а потоа тиквичките (претходно исцедени) ги редиме во круг. Врз тиквичките попрскуваме маслиново масло, наросуваме пармезан и сув босилек.
  5. Пицата ја печеме во рерна на 250 степени 20 минути.
Локум бомбици
Овесни барови со смокви
Мешана тава со месо и печурки
Десерт кус-кус
Пита од лиснато тесто
Абисински колач
Ориз салата со павлака
Кокосови бомбици со портокал
Холандска пита
Мостарска алва
Малбо колач
Лешник карамел бомбици
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Браунис со банани
Колачиња со ѓумбир и чоколадо
Панцероти од чоколадо
Полнети турски погачици
Пита со јунешко и пилешко месо
Пита со црвен кромид
Ролат од блитва
Крем супа со аспарагус
Сладоледи со манго и зелен лимон
Салата од буковки и павлака
Компир салата со сенф
Пита со кисела зелка и месо
Пиле во сос од печурки
Лиснато тесто во сос од печурки
Полжави со магдонос и лук
Француска пита со кромид

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: