Рецепти
Полнет печен компир Ана Ѓорова

Одличен и декоративен додаток на главното јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(1 поголем )

Сол

Печеница

Путер

Хопла(2 Чаши)

Кашкавал(150 Грама)

Зденка(3 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Компирот се лупи, се мие, се суши и потоа од горната страна се засекува со остар нож на секои 2-3 милиметри, па добива облик на спирала.
  2. Во секој засек на компирот се става по едно тенко парченце од саламурниот врат и тоа полека и внимателно се вовлекува со помош на ножот.
  3. Потоа компирот се премачкува со путер и добро се посолува, се полева со половина чаша неутрална павлака (хопла).
  4. Се става во загреана рерна на 180-200°C да се пече околу 45 минути. Некаде по 20 минути откако ќе се стави во рерна, се полива и со преостанатата половина чаша неутрална хопла.
  5. Кога компирот добро ќе зарумени, одозгора му се ставаат 100 г рендан кашкавал и повторно се враќа во рерна да се допече.
  6. Зденките, 1 чаша хопла и 50 г кашкавал се мешаат и се ставаат на умерен оган смесата целосно да се стопи и соедини.
  7. Кога смесата ќе стане хомогена, сосот е готов и се сервира заедно со компирот.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: