Рецепти
Полнета пастрмка во црно вино (посно) Ана Ѓорова

Посен и вкусен ручек од полнети пастрмки со зеленчук во вкусна маринада

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пастрмка(2 околу 700 грама )

Црвено вино(2 Децилитри)

Рузмарин(1 гранче свеж )

Лук(4-5 Чешниња)

Зелен бибер(1 Кафена лажица)

Соја сос(1/4 Кафена лажица)

Маслиново масло(по потреба )

Лимон(1 )

Сол

Бибер

Праз(1/2 )

Морков(1 )

Компир(750 Грама)

Спанаќ(или блитва 100 Грама)

Зелени маслинки(без семки 100 грама )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 1 час рибата да отстои во маринада

  1. Околу 2-3 чешниња лук, зелениот бибер и рузмаринот истолчете ги со толчник, па измешајте ги со сок од исцедениот лимон, виното, маслиновото масло и соја сосот.
  2. Зачинете ја маринадата со сол и бибер по вкус и ставете ја рибата да остстои околу 1 час (претходно исчистете ја рибата и засечете ја со нож на неколку места).
  3. Mорковот и 150 г од компирот излупете ги и изрендајте ги, а спанаќот, празот и маслинките исечкајте ги.
  4. Во маслиново масло кратко динстајте го празот, па додајте ги компирите и морковите, потоа спанаќот, маслинките и 2 сечкани чешниња лук и динстајте додека испари вишокот течност.
  5. Во огноотпорен сад наредете 600 г компири исчистени и исечени на кругови.
  6. Пастрмките наполнете ги со филот од компир, морков и праз, прицврстете ги со чепкалки и наредете ги врз компирот во тавата.
  7. Садот прекријте го со фолија и јадењето печете го на 200°C околу 40 минути.
  8. Потоа отстранете ја фолијата и запечете ја рибата уште 10-тина минути.
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Домашен сендвич сладолед
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Смути од јапонски јаболки и круши
Овесни колачиња
Овесни барови со јаворов сируп
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Здраво чоколадно лепче
Чоколадни брауни од тиква
Палачинки од сладок компир
Пудинг од брусница и портокал
Печен лосос со лук и магдонос (посно)
Пица од карфиол
Утринска каша од овес и чиа
Брза пита од тиква
Здрав џем од ѓумбир
Смути со калинки
Чиа пудинг со банани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: