Рецепти
Полнета пастрмка во црно вино (посно) Ана Ѓорова

Посен и вкусен ручек од полнети пастрмки со зеленчук во вкусна маринада

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пастрмка(2 околу 700 грама )

Црвено вино(2 Децилитри)

Рузмарин(1 гранче свеж )

Лук(4-5 Чешниња)

Зелен бибер(1 Кафена лажица)

Соја сос(1/4 Кафена лажица)

Маслиново масло(по потреба )

Лимон(1 )

Сол

Бибер

Праз(1/2 )

Морков(1 )

Компир(750 Грама)

Спанаќ(или блитва 100 Грама)

Зелени маслинки(без семки 100 грама )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 1 час рибата да отстои во маринада

  1. Околу 2-3 чешниња лук, зелениот бибер и рузмаринот истолчете ги со толчник, па измешајте ги со сок од исцедениот лимон, виното, маслиновото масло и соја сосот.
  2. Зачинете ја маринадата со сол и бибер по вкус и ставете ја рибата да остстои околу 1 час (претходно исчистете ја рибата и засечете ја со нож на неколку места).
  3. Mорковот и 150 г од компирот излупете ги и изрендајте ги, а спанаќот, празот и маслинките исечкајте ги.
  4. Во маслиново масло кратко динстајте го празот, па додајте ги компирите и морковите, потоа спанаќот, маслинките и 2 сечкани чешниња лук и динстајте додека испари вишокот течност.
  5. Во огноотпорен сад наредете 600 г компири исчистени и исечени на кругови.
  6. Пастрмките наполнете ги со филот од компир, морков и праз, прицврстете ги со чепкалки и наредете ги врз компирот во тавата.
  7. Садот прекријте го со фолија и јадењето печете го на 200°C околу 40 минути.
  8. Потоа отстранете ја фолијата и запечете ја рибата уште 10-тина минути.
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Пилешко во павлака
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Салата со праз и сирење
Резанки од палачинки
Ќофтиња од карфиол
Пилешко рижото со грашок
Салата од брокула со прелив од јогурт
Мафини со јајца и зеленчук
Меки чоколадни бомбици
Сикма
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: