Рецепти
Полнети погачки со виршли Ана Ѓорова

Вкусни полнети погачки со кашкавал и виршли што се одлични за предјадење или вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(550 Грама)

Млеко(250 Милилитри)

Путер(50 Грама)

Квасец(20 Грама)

Јајце(1 )

Сол(10 Грама)

Шеќер(1 Супена лажица)

Кашкавал( 250 грама )

Виршли(8 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + 3 часа за стасување на тестото

  1. Во еден сад измешајте ги брашното и шеќерот, во средината направете длабнатина и ставете го млакото млеко во кое претходно го растопивте квасецот.
  2. Измешајте, па додајте ги јајцата, омекнатиот путер и солта, па замесете меко и еластично тесто. Оставете го да стасува 2 часа во изгасена рерна, покриено со крпа додека го зголеми волуменот.
  3. Виршлите исечете ги на парчиња, а кашкавалот исто така (или моцарела) и измешајте.
  4. Стасаното тесто поделете го на топчиња, растегнете ги и наполнете ги со смесата од виршли, па затворете ги.
  5. Топчињата редете ги едно до друго во кружна тепсија врз намастена хартија за печење и оставете ги да стасаат уште 1 час.
  6. Потоа премачкајте ги со малку млеко и ставете ги да се печат во веќе загреана рерна на 180°C околу 20-25 минути.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: