Рецепти
Полнети турски погачици Ана Ѓорова

Домашни погачки со семки и вкусен фил од зеленчук, шунка и кашкавал. Може да ги подготвите за појадок или како предјадење за разни пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Јајце(3 )

Масло(1 Супена лажица)

Вода(млака 1 лажица )

Кисело млеко(1 Супена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Прашак за печиво(1 )

Бибер

Млад кромид(1 врзоп или 1 страк праз )

Шунка(50 Грама)

Кашкавал(50 Грама)

Морков(1 )

Магдонос(3 Гранчиња)

Сусам(и други семки по желба - лен, семки од тиква, афион )

Путер(за премачкување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Мали, кружни керамички чинии (со заоблено дно) премачкајте ги со путер или маргарин и ставете ги семките.
  2. За тестото малку изматете 2 јајца, па додајте 1 лажица масло, 1 лажица вода и 1 лажица кисело млеко.
  3. Соединете ги во друг сад брашното, 1/2 лажичка сол и печивото, додајте ги во садот со јајцата и замесете тесто.
  4. Тестото оставете го да отстои, а во меѓувреме пржете ги сечканиот кромид и ренданиот морков.
  5. Откако ќе се испржат, додајте ги исечканата шунка, ренданиот кашкавал и 1 јајце. Зачинете по вкус со сол и бибер и додајте го исечканиот магдонос.
  6. Тестото развлечете го и сечете поголеми кругови.
  7. Ставете го кругот во керамичка чинија врз семките и малку притиснете, а преостанатото тесто префрлете го преку работ на чинијата.
  8. Наполнете со приготвената смеса и затворете со краевите на тестото, потоа премачкајте со путер.
  9. Печете ги погачките во претходно загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути.
Лепчиња со тиква (посно)
Погача со лук
Затворени пици со шампињони
Боранија со чедена сланина и компири
Вегетаријански лазањи
Бурек коцки
Колач од тиква
Мешана тава со месо и печурки
Полнето свинско филе
Бељуш
Торта со чоколадо и мармалад
Паприкаш од пржени ќофтиња
Торта со вишни
Пиле полнето со печурки
Мусака со чадена сланина и печурки
Лимон ролат
Ролати од пилешки копани
Овчарска пита
Холандска пита
Јунешки гулаш во црвено вино
Фаџ со суви смокви
Пилешка пепиторија
Полнети шампињони
Овошно желе со јогурт
Панцероти од чоколадо
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Торта со фил од чоколадо и лимон
Руска пита со ореви и чоколадо
Полнети турски погачици

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: