Рецепти
Посна тава Ана Ѓорова

Лесно и посно јадење за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(2 )

Модар патлиџан(1 )

Црвена пиперка(2 )

Кромид(2 Главици)

Домат(2 )

Ориз(100 Грама)

Вода(250 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

Масло

Црвен пипер

Сол

Вегета

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тава (може земјена) се ставаат исчистени и исечкани компирите, модриот патлиџан, пиперките, кромидот, потоа и ренданите домати. Се додава и 250 мл вода, па се става на оган да проврие.
  2. Откако состојките ќе зовријат, се додаваат солта и малку вегета.
  3. Откако убаво ќе зоврие смесата, на површината на тавата полека се става оризот, па по 15-тина минути се става лесна запршка.
  4. Запршката се прави со малку масло, 1 лажиче брашно и црвен пипер (се пржат).
  5. Готовата запршка се истура одозгора насекаде во тепсијата, потоа јадењето се потпекува во рерна околу половина час.
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Цимет ѕвездички
Крокети од тиква и пармезан
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: