Рецепти
Посна тава Ана Ѓорова

Лесно и посно јадење за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(2 )

Модар патлиџан(1 )

Црвена пиперка(2 )

Кромид(2 Главици)

Домат(2 )

Ориз(100 Грама)

Вода(250 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

Масло

Црвен пипер

Сол

Вегета

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тава (може земјена) се ставаат исчистени и исечкани компирите, модриот патлиџан, пиперките, кромидот, потоа и ренданите домати. Се додава и 250 мл вода, па се става на оган да проврие.
  2. Откако состојките ќе зовријат, се додаваат солта и малку вегета.
  3. Откако убаво ќе зоврие смесата, на површината на тавата полека се става оризот, па по 15-тина минути се става лесна запршка.
  4. Запршката се прави со малку масло, 1 лажиче брашно и црвен пипер (се пржат).
  5. Готовата запршка се истура одозгора насекаде во тепсијата, потоа јадењето се потпекува во рерна околу половина час.
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Бели колачиња (посно)
Куглов погача со сирење
Свинско со пиво и со рузмарин
Урма торта со ореви
Посна руска салата
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Посен колач со јаболки и рум
Бабини кифлички
Солени плетенки
Пилешко рижото со грашок
Сок (сируп) од бозел
Бисквит торта со јаболки
Локум бомбици
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Пита со пилешко и печурки
Пилешки дроб со праз
Мешан мармалад
Полнети погачици

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: