Рецепти
Посни бомбички со суви смокви и ореви Ана Ѓорова

Вкусни и посни бомбици за ужинка или десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Какао(2 Супени лажици)

Гриз(50 Грама)

Ореви(50 Грама)

Ореви(јатки 50 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Мелени бисквити(200 Грама)

Суви смокви(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во тенџере на оган ставете 2 дл вода и 200 г шеќер. Промешајте и оставете да зоврие.
  2. Сувите смокви наполнете ги со јатките од ореви.
  3. Во зовриениот шербет додајте ги гризот, мелените ореви, мелените бисквити и какаото и промешајте.
  4. Со лажица црпете од смесата, расплескајте ја на дланката, ставете една полнета смоква и затворете ја како топка.
  5. Готовите топки валкајте ги во кокос, па оставете ги во замрзнувач да се стврднат.
  6. Потоа исечете ги на половинки и послужете ги во корпички од хартија.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: