Рецепти
Посни медени колачи Ана Ѓорова

Едноставни, а превкусни колачи што се одлични за со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мед(1 Чаша)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Шеќер(1/2 Чаша)

Прашок за печиво(1 )

Газирана вода(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Цимет(1 Кафена лажица)

Каранфилче(1 Кафена лажица)

Брашно(по потреба да се замеси тестото )

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Медот се топи на умерен оган, па се додаваат брашното и содата и се мати со миксер.
  2. Се додава кисела вода, шеќер, печиво, цимет, мелено каранфилче и масло.
  3. Постепено се додава брашно и се замесува мазно тесто што не се лепи.
  4. Од смесата со дланките се формираат топчиња, се редат во плех и се печат 30 минути во рерна на 180°C.
  5. Готовите колачи се оставаат да се изладат, па се валкаат во шеќер во прав.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: