Рецепти
Потпечена блитва со сирење Ана Ѓорова

Вкусен рецепт за блитва што не е лошо и за појадок со чаша јогурт или за вечера. Добар апетит!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Блитва(3 врзопи )

Фета сирење(60 Грама)

Моцарела сирење(120 Грама)

Рендан пармезан(70 Грама)

Свежи шампињони(250 Грама)

Јајце(4 )

Млеко(200 Милилитри)

Лук во прав(1/4 Кафена лажица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Листовите блитва исчистете ги и измијте ги, па исечкајте ги на парчиња. Обарете ги во зовиена вода во тенџере на оган и исцедете ја во цедалка.
  2. Исцедената блитва ставете ја во огноотпорен сад намастен со масло.
  3. Шампињоните исечкајте ги на листови и пржете ги на загреано масло во тава на оган.
  4. Откако течноста ќе испари, зачинете ги печурките со сол, бибер и лук во прав и ставете ги врз блитвата во огноотпорниот сад.
  5. Фета сирењето исечкајте го на парчиња и додајте го врз печурките.
  6. Во друг сад со жица за матење изматете ги јајцата со млекото, па додајте го пармезанот и малку бибер, па претурете ја смесата во огноотпорниот сад.
  7. На крај одозгора додајте парчиња моцарела сирење и печете ја блитвата во загреана рерна на 200°C околу 30 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: