Рецепти
Птичјо гнездо Ана Ѓорова

Декоративен и вкусен десерт од кадаиф и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ф‘стаци(100 г лупени и сечкани )

Лешник(или бадем 100 г лупени и дробени )

Кадаиф(300 Грама)

Маргарин(150 Грама)

Мед(6 Супени лажици)

Масло(2 Супени лажици)

Вода(250 Милилитри)

Цимет(1 ќесичка )

Лимон(1 )

Шеќер(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кадаифот ставете го во тава за печење намастена со маргарин, формирајте го во мини гнезда или во едно големо гнездо со длабнатина.
  2. Во тенџере на оган се става маслото и се пропржуваат јатките.
  3. Откако ќе се запржат, се додаваат 3 лажици мед и циметот, се меша, па откако филот ќе се соедини, се нанесува врз кадаифот.
  4. Во тенџере на оган се растопува маргаринот и со него се прелива филуваниот кадаиф, па се пече во загреана рерна на 150 степени, 20 минути.
  5. Во меѓувреме се подготвува шербет: во тенџере на оган се ставаат водата, шеќерот, преостанатите 3 лажици ме, исцеден сок од половина лимон и се меша.
  6. Печениот кадаиф се прелива со шербет, се остава да впие, па се служи.
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Пилешко во павлака
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Салата со праз и сирење
Резанки од палачинки
Ќофтиња од карфиол
Пилешко рижото со грашок
Салата од брокула со прелив од јогурт
Мафини со јајца и зеленчук
Меки чоколадни бомбици
Сикма
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: