Рецепти
Ребра со виски сос Ана Ристеска

Омилен ручек на сите гурмани и љубители на месото кој можете да го послужите со свежа сезонска салата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свински ребра(1 Килограм)

Сол(1 Супена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Лук во прав(1 Кафена лажица)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Буковец(1/2 Кафена лажица)

Сенф(1 Кафена лажица)

Виски((за сосот) 125 Милилитри)

Кечап((за сосот) 125 Милилитри)

Кафеав шеќер((за сосот) 1 Супена лажица)

Јаболков оцет((за сосот) 30 Милилитри)

Свеж сок од лимон((за сосот) 1 Супена лажица)

Соја сос((за сосот) 1 Супени лажици)

Бел лук, излупен и згмечен((за сосот) 3 Чешниња)

Сенф((за сосот) 1/2 Кафена лажица)

Вегета((за сосот) 1 Кафена лажица)

Бибер((за сосот) 1/2 Кафена лажица)

Сол((за сосот) по вкус )

Лимон((за сосот) 1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 160 минути

  1. Сите зачини се ставаат во аван за толчење или во блендер и се мелат многу ситно, се додава сенфот и убаво се промешува.
  2. Ребрата убаво се мијат и се сушат. Се премачкуваат со зачините од двете страни.
  3. Во садот во кој ќе се печат се реди лимонот исечен на тркалца, а одозгора се ставаат ребрата и убаво се затвораат во фолија.
  4. Така се остава цела ноќ да стојат во фрижидер.
  5. Пред да се печат, се додава 250 мл вода и повторно се става фолијата, но треба убаво да се затвори од сите страни. Се печат во загреана рерна на 150 степени околу 2 часа.
  6. За сосот во тенџере се става виски, кечап, сенф, шеќер, лук и сите зачини, па се става на загреана рерна да зоврие. Кога ќе зоврие се намалува температурата и се остава да се вари 15-20 минути се додека сосот се згусне со постојано мешање.
  7. По 2 часа се вадат ребрата од рерната. Се ставаат на чинија, а од огноотпорниот сад се истура целата течност и лимонот. Потоа, ребрата повторно се враќаат во орноотпорниот сад и се премачкуваат убаво со сосот, па се враќаат во рерната уште 10 минути.
  8. Постапката се повторува 3 пати додека ребрата заруменат, но не смеат да се исушат.
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница
Колач со три слоја
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Свинско со пиво и со рузмарин
Домашни равиоли со сирење
Јагнешка чорба
Ролнички со крем
Свински гулаш со наут
Солени плетенки
Бротчиња со мелено месо
Цимет ролнички со бадеми
Тава со полнети шампињони
Солени бомбици со маслинки
Печени пирошки
Англиска пита со бадеми
Пита со пилешко и печурки
Ролни од јунешко во доматен сос
Мешан мармалад
Јагнешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: