Рецепти
Ред Велвет торта со фил од кафе Ана Ѓорова

Подгответе ја оваа торта со форма на срце и изненадете ги најсаканите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(115 Грама)

Брашно(300 Грама)

Какао(10 Грама)

Црвена прехранбена боја(30 Грама)

Јајце(2 )

Ванила стапче(1 )

Грчки јогурт(200 Грама)

Сол

Шеќер(340 Грама)

Сода бикарбона(4 Грама)

Кафе(30 грама немелени зрна )

Хопла(550 Грама)

Бело чоколадо(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + неколку часа во фрижидер за кремот

Фил од кафе:

  1. Во едно тенџере на оган ставете 250 милилитри од хоплата или слатка павлака и зрната кафе. Гответе 10-тина минути, па потоа оставете настрана околу 1 час. По еден час, процедете ја течноста и фрлете ги зрната кафе.
  2. Во хоплата додајте 40 грама шеќер, ставете го тенџерето повторно на оган, додајте го исечканото бело чоколадо и мешајте на тивко додека да се растопи. Оставете да се олади.
  3. Остатокот од хоплата изматете го со миксер во цврст снег и измешајте ја со оладениот мус од кафе, покријте со проѕирна фолија и оставете во фрижидер 3 часа (или подобро преку ноќ).

Тесто:

  1. Во еден сад пенасто со миксер изматете го омекнатиот путер со 150 грама шеќер.
  2. Едно по едно додавајте ги јајцата и матете, па додајте уште 150 г шеќер.
  3. Додајте ги какаото, семките од стапчето ванила (или ванилин шеќер), црвената прехрамбена боја. Додајте ги и брашното со сода бикарбоната и повторно со миксер изматете ја смесата додека убаво да се соедини.
  4. Во друг сад измешајте ги густиот, грчки јогурт и солта, па додајте ги во смесата. Мешајте со дрвена лажица.

Финална постапка:

  1. Намастете два калапа со форма на срце и со димензии од 20 см. Ставете ги врз плех со хартија за печење и претурете ја во нив смесата.
  2. Печете ги во рерна на 180 степени околу 25-30 минути. Оставете ги да се оладат.
  3. Кога целосно ќе се оладат, извадете ги од калапите. Преполовете го тестото во средината (да добиете 4 пандишпани).
  4. Филувајте го првиот пандишпан, па поклопете го со вториот пандишпан, па фил, па на крај четвртиот пандишпан.
  5. На крај филувајте ја цела торта на сите страни, декорирајте со готварски шприц и изрендајте бело чоколадо одозгора.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: