Рецепти
Ролат од блитва Ана Ѓорова

Вкусно предјадење што одлично оди со чаша бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(8 Супени лажици)

Јајце(8 )

Грашак(100 Грама)

Блитва(300 Грама)

Шунка(100 Грама)

Мајонез(3 Супени лажици)

Кисели краставички(7 )

Кисела павлака(400 Грама)

Сирење(100 Грама)

Јогурт(200 Милилитри)

Прашак за печиво(2 Пакувања)

Црвена пиперка(3 или 3 лажици ајвар )

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Блитвата добро измијте ја, исечете ги рачките и обарете ја во солена вода. Исцедете ги обарените листови блитва и исечкајте ги многу ситно.
  2. Во длабок сад со миксер изматете ги јајцата, па додајте го брашното измешано со печивото и измешајте да се соедини смесата.
  3. Половина од смесата префрлете ја во друг подлабок сад.
  4. Во едниот сад додајте ги блитвата и 100 мл јогурт, изматете со миксер додека смесата се соедини.
  5. Во другата смеса додајте ги печените пиперки и преостанатиот јогурт (наместо пиперки, може да додадете со 3 лажици ајвар) и мешајте додека смесата се соедини.
  6. Смесите ставете ги посебно во 2 тави врз хартија за печење и печете ги 20 минути на 200 степени.
  7. Извадете ги тавите од рерна, корите извадете ги од тавите, отстранете ја хартијата и со навлажнети кујнски крпи свиткајте ги во ролати.
  8. Откако корите ќе омекнат, отстранете ги крпите и филувајте ги.
  9. Фил: исечкајте ги киселите краставички на ситно и изблендирајте ги, па измешајте ги со ситно сечканата шунка, изренданото сирење, обарениот грашак, 200 г од киселата павлака и мајонезот. Се премачкува прво кората од блитва со преостанатата кисела павлака, врз неа се нанесува кората со пиперки, се нанесува филот, па се витка во ролат.
Печурки со јајца
Крем супа од тиква и компир
Солена пита со маслинки
Печени фалафел ќофтиња со сос
Бељуш
Печурки во крцкаво тесто
Пита од лиснато тесто
Полнет леб
Чорба со печурки и чадена сланина
Супа од пилешки дроб
Холандска пита
Полнети печурки со лук и магдонос
Земички со лук
Полнети шампињони
Брза пита со блитва и сирење
Крем чорба од компири со сланина
Чорба од чадено месо
Тиквички на милански начин
Домати со пармезан во рерна
Солена пита со шампињони
Гибаница мафини
Пита со јунешко и пилешко месо
Солени бомбици
Шницли со печурки
Солени полнети мафини
Tопено сирење сo свинско месо
Ќофтиња од гриз со горгонзола
Панцероти со кашкавал и колбаси
Пита со црвен кромид
Чорба со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: