Рецепти
Ролат погача Ана Ѓорова

Вкусна домашна погача со урда што може да ја комбинирате со разни намази и салати по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млеко(1 Чаша)

Квасец(1 )

Маргарин(150 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Јајце(2 )

Сусам(50 Грама)

Урда(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Квасецот го ставаме да стаса во млако млеко.
  2. Брашното го ставаме во длабок сад и го додаваме ситно сечканиот маргарин, стасаниот квасец, па шеќерот и солта, една белка (жолчката ја тргаме за премачкување).
  3. Месиме со рака додека да добиеме средно меко тесто, па потоа го оставаме да отстои 20 минути на топло место.
  4. Од тестото се сука кора со дебелина од 0,5 см и се мачка со фил од едно изматено јајце измешано со 400 г урда.
  5. Се витка во ролна и се сече како ролат на парчиња од 4 см.
  6. Парчињата се редат во подмачкан плех едно до друго и се оставаат да нараснат.
  7. Откако погачата ќе стаса, се премачкува со жолчката и се посипува со сусам. Се остава повторно да стаса, а потоа се пече на 180°C.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: