Рецепти
Ролат штрудли со афион Ана Ѓорова

Вкусен десерт што одлично оди со чаша млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Несолен путер(3 лажици (за тестото) )

Шеќер(4 лажици (за тестото) )

Сол(1/2 кафена лажица (за тестото) )

Млеко(1/2 чаша (за тестото) )

Јајце(1 (за тестото) )

Брашно(3 чаши (за тестото) )

Квасец во прав(2 кафени лажици (за тестото) )

Вода(1/2 чаша (за тесото) )

Афион(200 Грама)

Путер(113 г (за филот) )

Млеко(1/2 чаша (за филот) )

Шеќер(1/2 чаша (за филот) )

Екстракт од ванила(1/2 лажичка (за филот) )

Рум(1 лажица (за филот) )

Свеж сок од лимон(1 и пол лажица + рендана кора (за фил) )

Сол(1/4 кафена лажица (за филот) )

Цимет(1/4 кафена лажица (за филот) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 240 минути

  1. Прво во тенџере на умерен оган ставете ги 1/3 чаша брашно и 1/2 чаша вода и мешајте со жица додека се згусне, па тргнете настрана.
  2. Префрлете ја смесата во друг сад, додајте путер, сол, шеќер и јајцето изматено со млекото. Потоа додајте го останатото брашно и сувиот квасец и убаво измешајте, па замесете тесто што ќе го изработите добро, околу 10-15 минути.
  3. Оставете го тестото да стаса 45 минути покриено во топла просторија. Премесете го, па оставете го да отстои уште 35-40 минути.
  4. Во меѓувреме подгответе го филот од афион: афионот сомелете го кратко, па ставете го во тенџере со 1/2 чаша млеко, околу 115 г путер/маргарин, 1,2 чаша шеќер, 1/2 кафена лажица ванила екстракт, 1 лажица рум, 1 и пол лажица сок од лимон и рендана кора, 1/4 лажичка сол и 1/4 лажичка цимет.
  5. Гответе ја смесата на рингла на умерен оган околу 5 минути со постојано мешање додека добиете густа паста и оставете ја да се олади.
  6. Расукајте го тестото во четвртаста кора и премачкајте го со растопен путер/маргарин, а потоа премачкајте го со филот од афион.
  7. Завиткајте во ролат.

01

8. Потоа ролатот исечете го на половина. Од секоја половина исечете по 8 парчиња. Вкупно треба да имате 16 парчиња.

9. Ставете ги парчињата едно до друго во намастена тава и оставете ги да стасаат уште 1 час.

02

10. Печете ги во загреана рерна на 180°C околу 17-20 минути.

11. Оставете ги да се изладат, а потоа одозгора наросете ги со шеќер во прав.

Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: