Рецепти
‘Ржан леб со семки од тиква Ана Ѓорова

Здрав домашен леб со семки – одличен избор за појадок со намази и додатоци по вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(180 мл млака )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(20 грама свеж )

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(220 Грама)

'Ржано брашно(100 Грама)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Семки од тиква(25 Грама)

Ленено семе(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути + 1 час за тестото да стаса

  1. Во млака вода ставете ги изронетиот квасец, шеќерот и малку брашно, па оставете квасецот да стаса.
  2. Во друг сад соединете ги белото брашно, ‘ржаното брашно и солта.
  3. Додајте 180 мл млака вода, стасаниот квасец, маслото и семките, па замесете тесто.
  4. Ставете го тестото во набрашнет сад и оставете го да стаса.
  5. По околу 45 минути превртете го тестото во намастена и набрашнета тава и оставете го да отстои уште 15 минути, потоа печете го во загреана рерна на 200 степени, 25-30 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: