Рецепти
‘Ржан леб со семки од тиква Ана Ѓорова

Здрав домашен леб со семки – одличен избор за појадок со намази и додатоци по вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(180 мл млака )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(20 грама свеж )

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(220 Грама)

'Ржано брашно(100 Грама)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Семки од тиква(25 Грама)

Ленено семе(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути + 1 час за тестото да стаса

  1. Во млака вода ставете ги изронетиот квасец, шеќерот и малку брашно, па оставете квасецот да стаса.
  2. Во друг сад соединете ги белото брашно, ‘ржаното брашно и солта.
  3. Додајте 180 мл млака вода, стасаниот квасец, маслото и семките, па замесете тесто.
  4. Ставете го тестото во набрашнет сад и оставете го да стаса.
  5. По околу 45 минути превртете го тестото во намастена и набрашнета тава и оставете го да отстои уште 15 минути, потоа печете го во загреана рерна на 200 степени, 25-30 минути.
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Тава со брокула и прокељ
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: