Рецепти
‘Ржан леб со три вида брашно Ана Ѓорова

Здрав леб кој одлично оди со секоја храна од вашето дневно мени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

'Ржано брашно(500 Грама)

Брашно(300 Грама)

Пченкарно брашно(200 Грама)

Квасец(1/2 )

Масло(100 Милилитри)

Ленено семе(2 Супени лажици)

Црн сусам(2 Супени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Сол

Вода(по потреба )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Во млака вода се раствара квасецот со 2 лажички брашно, шеќерот и солта, се остава да стаса.
  2. Во сад за месење се ставаат црното ‘ржано брашно, белото пченично брашно и пченкарното брашно, се додаваат по вкус ленено семе, сусам и сол. Убаво се меша, се прави дупка во средината и се додаваат маслото и стасаниот квасец.
  3. Во млака вода по потреба се замесува тесто и се остава 1-2 часа за да нарасне на собна температура, па повторно се размесува и се остава 1 час.
  4. Од нараснатото тесто се прават две долгнавести векни и се печат во загреана рерна на 200°C.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: