Рецепти
Баба гануш (хроно) Ана Ѓорова

Посен рецепт за намаз од Блискиот Исток со модри патлиџани и таан. Деликатесен и здрав оброк кој може да претставува и предјадење.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Модрите патлиџани се печат целите, нелупени во рерна додека поцрни кожата.
  2. Во алуминиумска фолија се става главицата лук, се попрскува со маслиново масло, сол и бибер, се витка и се става заедно со модрите патлиџани во рерна.
  3. Модрите патлиџани се ладат во ладна вода, се лупат, се сечат на мали парчиња, им се отстранува дел од семките за да не биде многу горчлива салатата.
  4. Лукот се вади од алуминиуската фолија и се истиснува во сад. Во садот се додаваат парчињата модар патлиџан, таан, исцеден сок од половина лимон, маслиново масло, сув магдонос, сол и бибер. Се пасира со миксер.
  5. Во пасираната смеса се додава павлаката и салатата се сервира.
Салата со соја и шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Малиџано салата
Салата со праз и сирење
Салата со карфиол и маслинки
Салата со компири и туна
Посна руска салата
Брза салата од брокула
Салата со урда и праз
Кинеска салата
Бела салата
Салата со туна и грашок
Крем салата од печени пиперки и фета
Крем салата со пиперки и пршута
Салата од брокула со прелив од јогурт
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Макарони салата со горгонзола
Свечена слоевита салата
Салата од пченка
Салата со јајца, грашак и месо
Салата со спанаќ, туна и јајца
Салата од леќа и пченица
Макало од кисело млеко
Медитеранска паста салата
Крем салата со сирење и шампињони
Ориз салата со павлака
Крем салата со модри патлиџани
Бела салата
Салата од зелка и целер

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: