Рецепти
Шеќер паре Ана Ристеска

Стар десерт по рецептот на баба кој ќе ве врати во детството

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маргарин(250 Грама)

Кокосово брашно(100 Грама)

Јајце(1 )

Шеќер(100 Грама + 1 Килограм за шербетот )

Масло(150 Милилитри)

Млеко(100 Милилитри)

Прашок за печиво(1 )

Брашно(500 Грама)

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Во тенџере на оган го топиме маргаринот и го ставаме во длабок сад. Ги додаваме брашното, шеќерот, прашокот за печиво, кокосовото брашно, маслото и млекото.
  2. Јајцето го кршиме и го додаваме во садот. Со рака ги месиме состојките додека не се соединат во тесто. По потреба за да добиеме средно тврдо тесто наросуваме брашно.
  3. Од тестото на набрашнета работна маса со сукалка развлекуваме кора. Со калап од кората вадиме тркалезни форми и ги редиме на правоаголна тава за печење бр.38.
  4. Тавата ја ставаме во рерна, печеме на 30 минути на 190 степени и ја вадиме од рерна.
  5. Започнуваме со подготовка на шербетот. Во тенџере на оган ги ставаме шеќерот и водата и вариме додека шербетот на ја добие потребната густина.
  6. Со црпалка изладените колачи ги преливаме со топлиот шербет. Откако ќе го впијат шербетот и ќе се изладат ги служиме на чинија.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: