Рецепти
Шеќерни прженки Ана Ристеска

Слатка ужинка која можете да ја послужите со крем, џем или мед

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(5 Грама)

Шеќер(75 Грама)

Путер(75 Грама)

Мелени бадеми(50 Грама)

Јајце(3 )

Шеќер(за одозгора )

Цимет(за одозгора )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Измешајте ги сите состојки во сад со миксер.
  2. Замесете го тестото со рака додека не се добие мазна смеса.
  3. Расукајте го во форма на багет со дијаметар од 3 см.
  4. Исечете парчиња со дебелина 1 см и расукајте ги во форма на кобасица долги 4 до 5 см долги.
  5. Загрејте масло во кое ќе ги пржите лепчињата на 180 степени.
  6. Внимателно ставете по неколку парчиња да се пржат.
  7. Превртете ги со виљушка по 1 минута за убаво да се испржат од сите страни. Оставете да се пржат уште една минута и ставете ги да се цедат на кујнска крпа.
  8. Измешајте малку шеќер со цимет и извалкајте ги прженките.
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Тава со брокула и прокељ

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: