Рецепти
Шкембе чорба Ана Ѓорова

Битолски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шкембе(1.5 Килограм)

Морков(4-5 )

Компир(2 )

Лук(2 Чешниња)

Целер(1 Парче)

Магдонос(1 Китка)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Вегета(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Ловоров лист(1-2 )

Брашно(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Добро исчистеното шкембе сварете го во солена вода во тенџере и кога ќе зоврие водата, фрлете ја и ставете нова. Кога повторно ќе зоврие водата, оставете да се вари, можете да додадете по желба и јунешка коска да се вари заедно со шкембето.
  2. Потоа во друг лонец со малку масло пропржете го морковот, додајте исечкан лук и целер исечкан на коцки и оставете да се продинста.
  3. Исечкајте го вареното шкембе на ленти или коцки и додајте го во лонецот. Малку пропржете го и потоа во лонецот претурете ја процедената супа, зачините и исечканиот компир и оставете да се вари.
  4. На малку масло ставете 1 лажица брашно, половина кафена лажица црвен пипер и подгответе запршка. Запршката додајте ја во лонецот, промешајте и гответе уште 1-2 минути.
  5. Истолчете 1 чешне бел лук и промешајте го со исечкан магдонос, малку вода и оцет и ставете по вкус во готовата шкембе чорба.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: