Рецепти
Слатко од сливи Ана Ристеска

Македонски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(1 Килограм)

Шеќер(1.5 Килограм)

Вода(8 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 250 минути

  1. Извадете ги семките на сливите.
  2. Направете сируп од шеќер со вода. Шеќерот мора целосно да се стопи.
  3. Од кога ќе го направите сирупот, сипете го врз сливите. После 3-4 часа одвојте го сирупот од сливите и повторно загрејте го дур да почне да врие. Повторно сипете го врз сливите и оставете го да отстои 3-4 часа. Потоа повторете ја постапката уште еднаш и оставете да отстои врз сливите преку ноќ.
  4. Утредента повторно повторете ја постапката, но ставете ги и сливите да се готват со сирупот така што ќе биде многу тешко да се одвојат.
  5. Распоредете го слаткото во тегли и добро затворете ги.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: