Рецепти
Солена пита со шампињони Ана Ѓорова

Превкусно предјадење што може да го послужите со чаша бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Свежи шампињони(250 Грама)

Брашно(250 Грама)

Путер(150 Грама)

Млеко(75 Милилитри)

Павлака(неутрална 75 мл )

Димена сланина(200 Грама)

Праз(1 страк )

Кашкавал(100 Грама)

Магдонос

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Брашното измешајте го со 125 г путер, 1 јајце и 3 лажици вода. Посолете и со дланките замесете тесто, па оставете го во фрижидер 30 минути.
  2. Сланината исечкајте ја на ситни коцки, пржете ја на загреано масло во вок тава на оган и промешајте.
  3. Шампињоните исечкајте ги на листови, а празот на тенки полукругови. Додајте ги во тавата со запржената сланина и промешајте.
  4. Откако празот и шампињоните ќе се испржат, зачинете со сол и бибер, промешајте и тргнете ја тавата од оган.
  5. Додајте ги млекото и неутралната павлака, промешајте и оставете содржината во тавата да се излади.
  6. Потоа додајте ги преостанатите 3 јајца, ситносечканиот магдонос, ренданиот кашкавал и преостанатиот путер. Измешајте добро.
  7. Тестото извадете го од фрижидер и растегнете го на набрашнета работна површина. Со сукало развлечете кора, ставете ја кората во кружен калап за печење врз намастена хартија за печење со тоа што ќе го прекриете и страничниот дел на тавата.
  8. Со виљушка избодете го тестото на неколку места и печете го така без филот 15 минути во претходно загреана рерна на 200°C.
  9. Извадете го тестото од рерна и ставете одозгора од филот, па допечете во рерната на 180°C уште 30 минути.
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Зелен ролат
Корпички со брусници
Тава со полнети шампињони
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Смути од круши и ванила
Ролни од јунешко во доматен сос
Солени крофни
Торта со печурки
Пилешки ролнички во бел сос
Вештерски прсти

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: