Рецепти
Солено рафаело Ана Ристеска

Солени бомбички со пилешко месо што се одлично предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Морков(1 Парче)

Пашканат(1/2 Парче)

Целер(1/2 Парче)

Пилешко месо(1 бело Парче)

Фета сирење(200 Грама)

Коцка за супа од зеленчук(1 )

Мајонез(1 Супена лажица)

Кисела павлака(1 Супена лажица)

Зелени маслинки(7 полнети со пиперка )

Брашно

Кашкавал(50 Грама)

Сусам(200 Грама)

Јајце(2 )

Кисели краставички(4 )

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. На пилешкото бело месо му ги отстрануваме кожата и коските, па потоа заедно ги ставаме во тенџере.
  2. Целерот, пашканатот и морковот ги лупиме и заедно со магдоносот ги додаваме во тенџерето.
  3. Во тенџерето налеваме 1 литар вода и го ставаме на оган. Посолуваме и наросуваме мелен црн пипер, го покриваме тенџерето со капак и оставаме месото и зеленчукот да се варат 40 минути.
  4. Откако ќе се сварат, со лажица решетка ги вадиме месото и зеленчукот од тенџерето, ги ставаме во цедалка врз поголем длабок сад, ја тргаме коската на страна, а месото го ситниме со 2 виљушки.
  5. Потоа ги ставаме во машина за мелење месо, па мелената смеса ја собираме во поголем длабок сад.
  6. Киселите краставички ги сечкаме на коцки и ги додаваме во садот со мелената смеса, во садот го додаваме фета сирењето (го гмечиме сирењето со виљушка) и кашкавалот (рендан од ситната страна на рендето).
  7. Во садот ги додаваме и павлаката и мајонезот, па мешаме со виљушка додека состојките се соединат.
  8. Јајцата ги кршиме во подлабок сад и ги матиме со виљушка.
  9. Со раце земаме од смесата од длабокиот сад, ја расплескуваме смесата на едната рака и на средината ставаме една полнета маслинка.
  10. Од смесата формираме бомбица, ја валкаме во брашно, па во изматените јајца и на крај во сусам.
  11. На истиот начин ги формираме сите бомбици.
  12. Потоа ги пржиме во тава со загреано масло на оган, па испржените бомбици ги ставаме во чинија обложена со хартија за да се впие непотребната мрснотија.
  13. Солените рафаело ги редиме на чинија за сервирање и ги украсуваме со листови целер.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: