Рецепти
Суфле со сирење и шунка Ана Ѓорова

Познатото суфле потекнува од Франција, а овој вид е одличен предлог за лесна вечера или ужина

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сирење(300 Грама)

Шунка(300 Грама)

Јајце(3 )

Путер(150 Грама)

Ананас во конзерва(200 Грама)

Брашно(200 Грама)

Свеж магдонос(1 Китка)

Млеко(0.5 Чаша)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. ФИЛ: ставете тенџере на оган, а во него половина од путерот да се растопи. Кога ќе се стопи путерот, додајте 2 лажици брашно и мешајте додека се пржи. Разредете со додавање на малку млеко (половина чаша, но не треба смесата да е многу ретка) и мешајте непрекинато со жица за матење. Тргнете од оган и оставете го тенџерето настрана.
  2. На даска за сечење се сече сирењето на коцки, се додава во тенџерето и се промешува со жицата. Истата постапка повторете ја со ананасот и со шунката.
  3. ТЕСТО: на оган ставете тенџере и додајте 200 милилитри вода. Додајте путер и посолете. Додајте го преостанатото брашно и мешајте непрекинато додека тестото не почне да се одделува од тенџерето.
  4. Во поголем длабок сад скршете 2 јајца и матете ги со жица за матење, а потоа со непрекинато мешање додајте ги во тенџерето со брашното и изрендајте сирење.
  5. Земете земјена тава и премачкајте ја внатрешноста со путер. Потоа ставете еден слој од претходно подготвеното тесто, а врз него од претходно подготвениот фил. Ставете ја тавата во рерна и печете 20тина минути на температура од 200°C.
  6. Откако суфлето ќе добие златно – румена боја, извадете го од рерна и декорирајте со магдонос.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: