Рецепти
Тарт со џем од малини Ана Ристеска

Вкусен тарт со џем од малини по оригинален австрински рецепт како што го приготвуваат во слаткарниците во Линц

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(90 Грама)

Путер(75 Грама)

Јајце(1 )

Мелени бадеми(50 Грама)

Цимет(5 Грама)

Брашно(220 Грама)

Прашок за печиво(1 Грам)

Џем од малини(200 Грама)

Јајце(1 за премачкување )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Просејте го брашното, прашокот за пециво и циметот во еден сад.
  2. Исечете го путерот на коцки и измешајте го со брашното.
  3. Месете го путерот со брашното и постепено додавајте ги мелените бадеми.
  4. Матете ги шеќерот и јајцето и додајте ги во смесата со брашното. Месете го тестото со раце.
  5. Ставете го брашното во фрижидер минимум 1 час.
  6. Измерете околу 350 грама од тестото и расукајте го со дијаметар од 24 см.
  7. Ставете го тестото во калапот за тарт и притиснете го на краевите.
  8. Вишокот тесто исечете го со ножици.
  9. Матете го џемот додека не стане мазен и премачкајте го врз тестото.
  10. Останатиот дел од тестото расукајте го така што ќе има дебелина од 4 мм и исечете го на еднакви ленти.
  11. Наредете ги лентите врз тартот една врз друга.
  12. Премачкајте ги со јајце и печете го тартот во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути.
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Цимет ѕвездички
Крокети од тиква и пармезан
Француско „селско“ месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: