Рецепти
Тава со брокула и прокељ Ана Ѓорова

За уште повкусна варијанта, обарениот зеленчук пред да го ставите да се пече запржете го во масло, па испечете го заедно со месото

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(500 Грама)

Црвен кромид(2 Главици)

Брокула(1 Китка)

Прокељ(250 Грама)

Морков(4 )

Јајце(1 )

Кисела павлака(250 Милилитри)

Сол

Бибер

Вегета

Вода(250 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кромидот ситно исечкајте го и ставете го во тава на оган со загреано масло. Пржете го околу 5 минути. Додајте сол.
  2. Стекот исечете го на ситни коцки, па додајте го во тавата со кромиот и продолжете да ги пржите заедно уште најмалку 10-тина минути.
  3. Во меѓувреме брокулата измијте ја и исечете ја на цветчиња, прокељот измијте го и исчистете го од надворешните ливчиња, а морковот излупете го и измијте го, па исечете го на парчиња.
  4. Сите заедно ставете ги во солена вода во тенџере на оган да се варат, но да не бидат преварени.
  5. Откако ќе се свари зеленчукот, подгответе тепсија за печење или земјена тава и во неа претурете го сварениот зеленчук и претходно испржениот стек со кромидот.
  6. Убаво распоредете ги во тавата, зачинете со сол, бибер и вегета, па врз јадењето претурете мешавина од матено јајце со виљушка заедно со киселата павлака.
  7. Печете во рерна на 180 степени колку да се запече или да зарумени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: