Рецепти
Тиква печена во рерна на необичен начин Ана Ѓорова

Рецепт кој може да го комбинирате со свежа салата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1 )

Анасон(1 Кафена лажица)

Црвен кромид(2 Главици)

Црвена пиперка(1 )

Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)

Компир(400 Грама)

Маслиново масло(1 Чаша)

Хималајска сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Тиквата исчистете ја и исечкајте на помали парчиња, при што дебелината на парчињата да не биде поголема од 2-3 сантиметри.
  2. Кромидот исечкајте го на кругови, а анасонот на помали парчиња.
  3. Пиперката исечкајте ја по желба, но внимавајте парчињата да бидат приближно исти.
  4. Лукот не го чистите од лушпата само благо притиснете го на работната површина колку малку да се одвои.
  5. Компирот излупете го и исечете го на слични парчиња како и тиквата.
  6. Сите состојки измешајте ги во еден сад и зачинете со масло, сол и бибер.
  7. Истурете ги сите намирници во тава и печете на 200°C од 45 минути до еден час додека компирот не биде целосно печен.
  8. За време на печењето промешајте неколку пати.
  9. Пред сервирањето, извадете ја лушпата од лукот и промешајте го низ тавата со состојките колку да добијат мирис.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: