Рецепти
Торта слоново око Ана Ѓорова

Вкусна ролат торта од мелени ореви, џем и чоколадо во која ќе уживате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 за првиот пандишпан )

Шеќер(5 лажици за првиот пандишпан )

Брашно(3 лажици за првиот пандишпан )

Јајце(10 за вториот пандишпан )

Ванилин шеќер(1 пакување за вториот пандишпан )

Шеќер(7 лажици за вториот пандишпан )

Мелени ореви(14 лажици за вториот пандишпан )

Брашно(4 лажици за вториот пандишпан )

Млеко(300 мл за филот )

Мелени ореви(350 грама за филот )

Црно чоколадо(100 грама за филот )

Маргарин(250 грама за филот )

Шеќер во прав(250 грама за филот )

Малини(или друго овошје по желба за украсување )

Млеко(200 мл за украсување )

Шлаг во прав(2 ќесички за украсување )

Џем од кајсии(200 грама )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

1 пандишпан

  1. Јајцата и шеќерот пенасто се матат со миксер.
  2. Потоа се додава брашното и се меша да се соедини смесата.
  3. Смесата се претура во тава за печење обложена со хартија и се пече 20 минути на 200°C.

2 пандишпан

  1. Во меѓувреме се подготвува вториот пандишпан за тортата: жолчките се одделуваат од белките – белките се ставаат во длабок сад, 4 жолчки оставаме во еден сад настрана, а 6 жолчки во друг сад настрана.
  2. Белките со шеќерот и ванилиниот шеќер се матат со миксер додека се растопи шеќерот и додека да ја добијат потребната цврстина.
  3. Во белките се додаваат брашното и мелените ореви и се меша со лажица.
  4. Во сад за матење со миксер се матат 4 жолчки и се мешаат во садот со белките додека смесата се соедини.
  5. Смесата се става во тава обложена со хартија за печење и се пече 20 минути на 200°C.

Фил

  1. Во тенџере на оган ставете го млекото и откако ќе зоврие додајте ги мелените ореви и промешајте.
  2. Во друго тенџере на пареа ставете 6 жолчки (преостанати од вториот пандишпан) и 2 лажици шеќер во прав, па матете со миксер.
  3. Се додава чоколадото искршено на парчиња и се мати со миксер додека чоколадото се растопи и кремот ја добие потребната густина.
  4. Маргаринот пенасто се мати со миксер заедно со преостанатиот шеќер во прав.
  5. Потоа се меша со изладениот крем и со изладените попарени ореви, па се мати со миксер додека филот се соедини.

Финална постапка

  1. Пандишпаните се вадат од рерна и се виткаат во навлажнети кујнски крпи.
  2. Потоа се одвиткуваат од крпите и им се отстрануваат хартиите.
  3. Со фил се премачкува вториот пандишпан, врз филот се става првиот пандишпан, се премачкува со џем од кајсии и се витка во ролат.
  4. Ролатот се премачкува со преостанатиот фил и се украсува со шлаг подготвен од 200 мл млеко изматени со 2 ќесички шлаг во прав.
Слатко од вишни
Шери бомбици
Локум бомбици
Колач од тиква
Десерт кус-кус
Џем од капини
Мармалад од јаболки
Торта со суво овошје и костени
Торта со чоколадо и мармалад
Торта со вишни
Сутлијаш со банана
Абисински колач
Бомбици со слатко од смокви
Чоколадни тартуфи
Лимон ролат
Кокосови бомбици со портокал
Зебра торта (посно)
Бисквит торта со киви и банани
Торта со слатко од зелени смокви
Мостарска алва
Малбо колач
Лешник карамел бомбици
Фаџ со суви смокви
Мини палачинки со крем
Карамелизирани смокви
Браунис со банани
Овошно желе со јогурт
Колачиња со ѓумбир и чоколадо
Панцероти од чоколадо
Торта со фил од чоколадо и лимон

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: