Рецепти
Торта со банани и ванила Ана Ѓорова

Торта од пудинг од ванила, ореви и банани со чоколадо што сите ќе ја обожаваат

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Шеќер(14 Супени лажици)

Сечкани ореви(8 Супени лажици)

Масло(1 Супена лажица)

Брашно(4 Супени лажици)

Прашак за печиво(1/2 Пакување)

Млеко(500 Милилитри)

Ванила пудинг(2 Пакувања)

Маргарин(1/2 )

Банана(3 )

Црно чоколадо(100 Грама)

Шлаг крем ванила(или шлаг пена 1 пакетче (за премачкување на тортата) )

Млеко(100 мл (за премачкување на тортата) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

Пандишпан

  1. Белките се матат со 8 лажици шеќер додека да се добие цврст снег.
  2. Потоа во смесата се додаваат оревите и 1 лажица масло и се промешува.
  3. Се додава брашното измешано со печивото и се пече на 180°C, 15 минути.

Фил

  1. Пудинзите се мешаат со жолчките и малку млеко (100 мл) и се додаваат во зовриено млеко (400 мл) во кое се растопени 6 лажици шеќер.
  2. Се вари додека да се добие потребната густина, па се трга настрана целосно да се олади.
  3. Кога филот ќе се олади, се меша со половина коцка изматен маргарин.

Финална постапка

  1. Испечениот пандишпан се сече на 2 дела по должина.
  2. Филот се дели на два дела и секоја кора се премачкува со филот и се реди една врз друга.
  3. Одозгора врз филот се редат половинките од банани во 3 реда.
  4. Вака распоредените банани се премачкуваат со 100 г чоколадо, растопено со 4-5 лажици млеко и 1 лажица маргарин.
  5. Целата торта се премачкува со 1 пакетче изматена шлаг пена со 100 мл млеко и се декорира со готварски шприц.
Слатко од вишни
Шери бомбици
Локум бомбици
Колач од тиква
Десерт кус-кус
Џем од капини
Мармалад од јаболки
Торта со суво овошје и костени
Торта со чоколадо и мармалад
Торта со вишни
Сутлијаш со банана
Абисински колач
Бомбици со слатко од смокви
Чоколадни тартуфи
Лимон ролат
Кокосови бомбици со портокал
Зебра торта (посно)
Бисквит торта со киви и банани
Торта со слатко од зелени смокви
Мостарска алва
Малбо колач
Лешник карамел бомбици
Фаџ со суви смокви
Мини палачинки со крем
Карамелизирани смокви
Браунис со банани
Овошно желе со јогурт
Колачиња со ѓумбир и чоколадо
Панцероти од чоколадо
Торта со фил од чоколадо и лимон

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: