Рецепти
Торта со банани и ванила Ана Ѓорова

Торта од пудинг од ванила, ореви и банани со чоколадо што сите ќе ја обожаваат

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Шеќер(14 Супени лажици)

Сечкани ореви(8 Супени лажици)

Масло(1 Супена лажица)

Брашно(4 Супени лажици)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Млеко(500 Милилитри)

Пудинг од ванила(2 Пакувања)

Маргарин(1/2 )

Банана(3 )

Црно чоколадо(100 Грама)

Шлаг крем ванила(или шлаг пена 1 пакетче (за премачкување на тортата) )

Млеко(100 мл (за премачкување на тортата) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

Пандишпан

  1. Белките се матат со 8 лажици шеќер додека да се добие цврст снег.
  2. Потоа во смесата се додаваат оревите и 1 лажица масло и се промешува.
  3. Се додава брашното измешано со печивото и се пече на 180°C, 15 минути.

Фил

  1. Пудинзите се мешаат со жолчките и малку млеко (100 мл) и се додаваат во зовриено млеко (400 мл) во кое се растопени 6 лажици шеќер.
  2. Се вари додека да се добие потребната густина, па се трга настрана целосно да се олади.
  3. Кога филот ќе се олади, се меша со половина коцка изматен маргарин.

Финална постапка

  1. Испечениот пандишпан се сече на 2 дела по должина.
  2. Филот се дели на два дела и секоја кора се премачкува со филот и се реди една врз друга.
  3. Одозгора врз филот се редат половинките од банани во 3 реда.
  4. Вака распоредените банани се премачкуваат со 100 г чоколадо, растопено со 4-5 лажици млеко и 1 лажица маргарин.
  5. Целата торта се премачкува со 1 пакетче изматена шлаг пена со 100 мл млеко и се декорира со готварски шприц.
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Цимет ѕвездички
Крокети од тиква и пармезан
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: