Рецепти
Торта со фил од чоколадо и лимон Ана Ѓорова

Вкусна торта што ќе ја обожавате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(16 )

Шеќер(800 г за пандишпан )

Брашно(200 г за пандишпан )

Кокосово брашно(400 г за пандишпан )

Лимон(1 за пандишпан )

Прашок за печиво(1 за пандишпан )

Сол(за пандишпан )

Млеко(200 г за филовите )

Шеќер(400 г за филовите )

Путер(500 г за филовите )

Црно чоколадо(100 г за филовите )

Портокал(2 за филовите )

Лимон(1 за филовите )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

Пандишпани

  1. Лимонот исцедете го, јајцата искршете ги и одделете ги жолчките од белките.
  2. Белките изматете ги со миксер, а во садот кај што ќе ги матите постепено додавајте го шеќерот и непрекинато матете.
  3. Посолете и додајте го лимоновиот сок и непрекинато матете.
  4. Откако белките ќе ја добијат потребната цврстина, исклучете ги миксерот, додајте ги брашното, печивото и кокосовото брашно и мешајте со дрвена лажица додека смесата се соедини.
  5. Смесата распоредете ја во 2 тави обложени со хартија за печење и печете ги 30 минути во загреана рерна на 180°C.

Филови

  1. Во тенџере на оган ставете ги шеќерот и жолчките преостанати од пандишпаните. Матете со миксер додека шеќерот се растопи.
  2. Додајте го млекото и мешајте со лажица.
  3. Откако кремот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган и оставете го кремот да се излади.
  4. Во друг сад со миксер изматете го путерот и додајте го изладениот крем од жолчки.
  5. Матете со миксерот додека смесата се соедини. Поделете ја смесата на 3 еднакви дела.
  6. Чоколадото за готвење искршете го на коцки и растопете го на тивок оган во тенџере со непрекинато мешање. Откако ќе се олади, додајте го во првиот сад. Матете со миксер додека чоколадниот фил се соедини.
  7. Половина лимон исцедете со цедалка, додајте го во вториот сад и мешајте со лажица да се соедини.
  8. Во третиот сад исцедете 1 портокал и измешајте.

Финална постапка

  1. Пандишпаните извадете ги од тавите и отстранете им ја хартијата за печење. Исечете ги на половина по широчина.
  2. Преостанатата половина лимон и вториот портокал исцедете ги и попрскајте ги пандишпаните.
  3. Премачкајте го првиот пандишпан со филот од лимон, поклопете со втора лента пандишпан и премачкајте ја со 1/2 од чоколадниот фил.
  4. Ставете ја третата лента пандишпан и филувајте ја со филот од портокал. Врз филот поклопете ја четвртата лента пандишпан.
  5. Целата торта премачкајте ја со преостанатиот чоколаден фил и декорирајте по желба со чоколаден прелив или со рендано црно чоколадо.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: