Рецепти
Торта со ореви (посно) Ана Ѓорова

Посна торта од ореви, мармалад и суво грозје со фил од алва

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 Чаши)

Газирана вода(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Мармалад од сливи(2 Чаши)

Шеќер(300 грама + 2 чаши )

Прашок за печиво(2 )

Гриз(4 Супени лажици)

Суво грозје(100 Грама)

Сечкани ореви(100 Грама)

Мелени ореви(250 Грама)

Алва(200 Грама)

Вода(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Маслото, киселата вода, брашното, мармаладот од сливи (или од кајсии по желба), 2 чаши шеќер, прашакот за печиво, гризот, 100 грама сечкани ореви, 100 грама мелени ореви и сувото грозје се мешаат заедно во голем сад додека смесата да се соедини. Ако е густо, се додава кисела вода.
  2. Смесата се дели на два дела и се пече во два посебни еднакви садови.
  3. Филот се подготвува на следниот начин: 300 грама шеќер и 100 мл вода се варат како за слатко, се додаваат алвата и 150 грама мелени ореви.
  4. Тортата се вади од рерна, се остава да се подолади и потоа се филува едниот дел, па се поклопува со другиот дел. Целата торта се филува и однадвор и се наросува со мелени ореви.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: