Рецепти
Цимет ролнички со бадеми Ана Ристеска

Вкусни ролнички со цимет и шеќер кои се одлчина ужинка за со попладневното кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(420 Грама)

Млеко(млако 250 Милилитри)

Квасец во прав(1 Пакување)

Шеќер(70 Грама)

Путер(75 Грама)

Јајце(1 )

Млеко(1 Супена лажица)

Бадеми(исечкани 50 Грама)

Цимет(за филот 2 Кафени лажици)

Шеќер(за филот 50 Грама)

Путер(за филот 60 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Брашното, 70 г шеќер, квасецот, млекото и 75 г омекнатиот путер ги мешаме, потоа замесуваме тесто и чекаме да нарасне.
  2. Фил: преостанатиот путер и шеќер се зовриваат заедно со циметот и се тргаат на страна.
  3. Стасаното тесто го делиме на 2 дела. Од првиот дел, со сукало развлекуваме правоаголна кора и ја премачкуваме со половина од филот, потоа од долгата страна ја виткаме кората во ролат.
  4. Ролатот го сечеме на 6 парчиња, ги редиме во тава обложена со мрсна хартија. Постапката се повторува на истиот начин и со втората половина од тестото.
  5. Јајцето го матиме заедно со 1 лажица млеко и ги премачкуваме ролничките. На секоја ролничка нанесуваме исечкани бадеми.
  6. Се печат околу 30 минути, на 180 степени.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: