Рецепти
Турски ѓевречиња (посно) Ана Ѓорова

Вкусни домашни ѓевречиња со чаша јогурт за појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Сусам(300 Грама)

Мед(2 Супени лажици)

Вода(млака 500 мл )

Квасец(1 свеж )

Масло(4 Супени лажици)

Прашок за печиво(1/2 )

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Квасецот изронете го и додајте го во сад со брашното.
  2. Потоа додајте ги маслото и прашокот за печиво и посолете.
  3. Додајте ја водата и со раката замесете тесто, па оставете го да стасува 30 минути.
  4. Стасаното тесто размесете го со рака на набрашнета работна маса, исечете го на 7 еднакви дела и формирајте топчиња.
  5. Од првото топче со раце развлечете долгнавеста форма и формирајте го ѓеврекот соединувајќи ги краевите.
  6. На истиот начин формирајте ги сите ѓевреци.
  7. Во зовриена вода во тенџере на оган додајте го медот и мешајте додека да се растопи.
  8. Првиот ѓеврек ставете го во тенџерето и варете го 30 секунди.
  9. Со лажица решетка извадете го ѓеврекот од тенџерето, од сите страни извалкајте го со сусам и ставете го во тава за печење обложена со хартија за печење.
  10. Истата постапка повторете ја со сите ѓевреци.
  11. Ставете ја тавата во рерна и печете 30 минути на температура од 200 степени.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: