Рецепти
Туткана гибаница Ана Ристеска

Истата гибаница можете по желба да ја приготвите со сирење, спанаќ или друг фил

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(1 Килограм)

Мелено говедско месо(800 Грама)

Кромид(3 Главици)

Магдонос(1 Китка)

Масло(200 Милилитри)

Вода(200 Милилитри)

Маргарин(50 Грама)

Кисела павлака(200 Грама)

Јајце(3 )

Сол

Бибер

Вегета

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Во тава на оган се пржи ситно исечканиот кромид, се додава 100 мл масло, 100 мл вода, сол, бибер, вегета.
  2. Откако ќе се испржи добро, се додаваат месото, магдоносот и се меша додека состојките се соединат.
  3. Тепсијата за печење се премачкува со маргарин.
  4. Се зема по една кора се намрсува со преостанатите 100 мл масло и 100 мл вода. Секоја кора се попрскува посебно, па се зема од смесата за фил (месото) и се распрскува врз кората, потоа кората се тутка и се реди во тепсијата, така ги плисираме сите кори една до друга додека се потрошат.
  5. На крај, во сад ги ставаме трите јајца и ги матиме со виљушка, ја додаваме павлаката и ја матиме со јајцата. Со оваа смеса ја преливаме целата гибаница и печеме 40 минути на 200 степени.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: