Рецепти
Улутма од ореви Ана Ѓорова

Слатко задоволство што одлично оди со омиленото кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Шеќер(250 Грама)

Мелени ореви(250 Грама)

Суво грозје(200 Грама)

Гриз(200 Грама)

Прашок за печиво(1/2 ќесичка )

Шеќер(750 грама за шербет )

Ванилин шеќер(1 ќесичка за шербет )

Вода(250 мл за шербет )

Лимон(1 за шербет )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Белките се матат со миксер заедно со половина од шеќерот додека се растопи.
  2. Преостанатиот шеќер се мати со жолчките во посебен сад исто така со миксер, па двете смеси се соединуваат.
  3. Се додаваат мелените ореви, сувото грозје, прашокот за печиво и гризот, па се меша со лажица за да се соедини смесата.
  4. Се претура во тркалезна тава за печење, намастена со масло и набрашнета, и се пече 40 минути во рерна на 180 степени.
  5. Се подготвува шербет: во тенџере на оган се ставаат 750 г шеќер, 1 ванилин шеќер и 250 мл вода.
  6. На ситната страна од рендето се ренда кора од лимонот, па се додава во тенџерето заедно со половина од исцедениот сок од лимон.
  7. Се вари додека шербетот ја добие потребната густина и додека шеќерите се растопат.
  8. Колачот се вади од рерна, се остава малку да се олади, се сече на парчиња, па се прелива со врел шербет и се остава да впие.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: