Рецепти
Вегетаријанска манџа Ана Ѓорова

Вкусен зеленчуков ручек со зачини и пикантен вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(1 Главица)

Грашок(200 грама замрзнат )

Морков(4 )

Бела репа(2 )

Домат(400 Грама)

Кромид(1 Главица)

Доматно пире(3 Супени лажици)

Павлака(150 Милилитри)

Чили пиперка(2 )

Ким(1/2 Кафена лажица)

Каранфилче(8 )

Бибер(неколку зрна )

Сусам(1 Кафена лажица)

Морско оревче

Масло(1/2 Децилитар)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути

  1. Сипете го маслото во една тава, додајте го исечканиот кромид и пржете на оган 5 минути.
  2. Зголемете ја температурата, додајте го кимот, пиперот и лутото пиперче, па пржете ги со постојано мешање.
  3. Во еден сад измешајте ги павлаката и доматното пире, додајте ги исечканите моркови, репката, пиперчињата исечкани на ленти, па пржете ги 5 минути.
  4. Потоа додајте го исечканиот карфиол, а по 5 минути додајте го месото од доматите (од претходно излупените домати) и 4 дл топла вода. Посолете и оставете да зоврие водата.
  5. Намалете го огнот откако водата ќе зоврие и варете половина час.
  6. Потоа додајте го одмрзнатиот грашак и варете го 10 минути.
  7. Во меѓувреме загрејте една тава и во неа додајте ги каранфилчињата и сусамот, па пржете ги пола минута или додека не почнат да испуштаат арома.
  8. Потоа добро истолчете ги и додајте ги на зеленчукот заедно со малку морско оревче.
  9. Пет минути пред да го сервирате зеленчукот, тргнете го од оган.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: