Рецепти
Вегетаријански лазањи Ана Ѓорова

За љубителите на лазањи: овој пат испробајте ги со зеленчук наместо со месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лазањи-готови(1 Пакување)

Тиквичка(1 )

Модар патлиџан(1 )

Домат(3 )

Доматен сос(1 Пакување)

Сирење(150 Грама)

Кашкавал(200 Грама)

Рендан пармезан(3-4 Кафени лажици)

Зелени маслинки(без семка 15 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Тиквичката и модриот патлиџан исечете ги на тенки кругови и кратко испечете ги во рерна.
  2. Тавата за печење премачкајте ја со масло и наредете ги круговите зеленчук.
  3. Одозгора премачкајте ги со маслиново масло, посолете и ставете во рерна на 180°C да се печат 10-тина минути колку да омекнат.
  4. Во друг сад исечкајте 2 домати на коцки и додајте ги во доматниот сос, мешајте и посолете.
  5. Секоја кора од лазањите премачкајте ја со маслиново масло и со песто сос.
  6. Потоа наредете половина од круговите од тиквичка и модар патлиџан, врз нив додајте 1/3 од мешавината доматен сос и сечкани домати.
  7. Наредете половина од сечканите маслинки, коцките сирење и половина од ренданиот кашкавал.
  8. Наредете 3 нови парчиња лазањи и повторете ја постапката и врз вториот ред.
  9. Лазањите премачкајте ги со маслиново масло и со песто сос, па ставете 3 парчиња лазањи.
  10. На последниот слој издрендајте кашкавал, пармезан, посипете со маслѝиново масло, доматен сос и наредете кругови тиквички и домати.
  11. Печете 15 минути во рерна на 200°C, потоа тавата покријте ја со алуминиумска фолија и продолжете да печете уште околу 30-40 минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: