Рецепти
Вегетаријански лазањи Ана Ѓорова

За љубителите на лазањи: овој пат испробајте ги со зеленчук наместо со месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лазањи-готови(1 Пакување)

Тиквичка(1 )

Модар патлиџан(1 )

Домат(3 )

Доматен сос(1 Пакување)

Сирење(150 Грама)

Кашкавал(200 Грама)

Рендан пармезан(3-4 Кафени лажици)

Зелени маслинки(без семка 15 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Тиквичката и модриот патлиџан исечете ги на тенки кругови и кратко испечете ги во рерна.
  2. Тавата за печење премачкајте ја со масло и наредете ги круговите зеленчук.
  3. Одозгора премачкајте ги со маслиново масло, посолете и ставете во рерна на 180°C да се печат 10-тина минути колку да омекнат.
  4. Во друг сад исечкајте 2 домати на коцки и додајте ги во доматниот сос, мешајте и посолете.
  5. Секоја кора од лазањите премачкајте ја со маслиново масло и со песто сос.
  6. Потоа наредете половина од круговите од тиквичка и модар патлиџан, врз нив додајте 1/3 од мешавината доматен сос и сечкани домати.
  7. Наредете половина од сечканите маслинки, коцките сирење и половина од ренданиот кашкавал.
  8. Наредете 3 нови парчиња лазањи и повторете ја постапката и врз вториот ред.
  9. Лазањите премачкајте ги со маслиново масло и со песто сос, па ставете 3 парчиња лазањи.
  10. На последниот слој издрендајте кашкавал, пармезан, посипете со маслѝиново масло, доматен сос и наредете кругови тиквички и домати.
  11. Печете 15 минути во рерна на 200°C, потоа тавата покријте ја со алуминиумска фолија и продолжете да печете уште околу 30-40 минути.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: