Рецепти
Велигденска корпа Ана Ристеска

Слатка велигденска корпа од која сите ќе бидат воодушевени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Квасец(1 )

Шеќер(100 Грама)

Маргарин(80 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Жолчка од јајце(3 )

Млеко(250 Милилитри)

Рендана кора од лимон

Ванилин шеќер(1/2 Пакување)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути

  1. Млекото се топли заедно со шеќерот, да биде млако. Се додава ванилата и се меша додека се стопи шеќерот. Во млакото млеко се рони квасецот. Во друг сад се става брашното, се додава маргаринот, солта, жолчките, маслото и кората од лимон. Се додава млекото и се замесува тестото за козинакот.
  2. Тестото се остава 1 час да нарасне. Потоа повторно се размесува и се дели на 4 еднакви дела.
  3. Од трите дела се прави венецот. Едното топче се дели на 4 еднакви дела. Од трите дела се прави рачката на корпата, а од едниот дел се прави дното на корпата.
  4. Прво се изработува дното на корпата. Едното топче се дели на 8 еднакви дела. Се прават ленти-тркалезни 8, 4 за долу и 4 за горе. Се плетат како мрежа и се поставуваат на дното од тава намачкана со маргарини посипана со брашно.
  5. Венецот за корпата се прави од трите најголеми топчиња. Сите три топчиња се развлекуваат во вид на ролат и се обликуваат да бидат со иста должина и со иста дебелина.
  6. Сувото грозје се става на средина од лентата и повторно се обликуваат. Се поставуваат на средината од масата, треба да бидат долги околу 1м. Се почнува со плетење на плетенката од средина.
  7. Се исплетува едната половина, а при крај не се плете, се остава околу една педа за да се спои венецот. Се поставува во тавата и се остава да стаса 1 час.
  8. Рачката за корпата се прави од трите дела. Се обликуваат како ролат (цилиндрични ленти), во нив не се става суво грозје. Се плете плетенка во должина соодветна на венецот. Стаклен сад со полукружно дно (обратно свртен) се премачкува со маргарин и брашно во дебелина на плетенката. Се поставува плетенката.
  9. Додека стасува корпата неколку пати се премачкува со масло. Откако ќе стаса, велигденската корпа се премачкува со смесата за премачкување (1 жолчка, неколку капки масло, млеко, вода), одозгора се ставаат парченца маргарин и се пече во загреана рерна на 180 степени.
  10. По печењето средината од венецот се засекува со нож и се прицврстува рачката на корпата. Се декорира по желба и се полни со велигденски јајца.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: